Zemërimi dhe pasojat e tij

  • Post Category:KĂ«shilla
Zemërimi dhe pasojat e tij

🔊 Thënie nga derset

Zemërimi dhe pasojat e tij

Islami ka ardhur me udhĂ«zime tĂ« drejta tĂ« cilat kanĂ« pĂ«r qĂ«llim udhĂ«zimin e njeriut drejt çdo virtyti dhe mirĂ«sie, si dhe pĂ«rmirĂ«sojnĂ« e korrigjojnĂ« fjalĂ«t e veprimet e tij. Kjo tregon pĂ«r pĂ«rsosmĂ«rinĂ« e kĂ«saj feje. Ajo, sa bukur na ka sqaruar moralin. NjĂ« njeri erdhi te Pejgamberi salAllahu alejhi ue alejhi ue selem pĂ«r ta porositur (kĂ«shilluar) dhe ai i thotĂ«: “Mos u zemĂ«ro!” DijetarĂ«t kanĂ« thĂ«nĂ« se kjo fjalĂ« pĂ«rfshin dy kuptime:

-Ta stërvitesh veten gjithherë në pajisjen me morale të mira, me edukatë të lartë, si: durim, maturi, mosnxitim, përmbajtje etj. E pastaj kur ndodh të zemërohesh, atëherë këtë e kalon me sjellje e morale të mira.

-Ta kontrollosh veten në çastet e zemërimit, duke mos lejuar të hidhesh në sulm me fjalë a vepra, por të kesh përmbajtje në fjalë e vepra derisa të shuhet zemërimi.

Metodat nga suneti për të kontrolluar veten që të mos biesh prehë e zemërimit:

-TĂ« thuash “Euudhu bilehi minesh shejtanirr rraxhim – KĂ«rkoj mbrojtje tek Allahu nga shejtani i mallkuar!” Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thĂ«nĂ« pĂ«r njĂ« person qĂ« ishte i zemĂ«ruar: “UnĂ« di njĂ« fjalĂ« tĂ« cilĂ«n sikur ta thoshte (nĂ« kĂ«to çaste zemĂ«rimi), do t’i largohej zemĂ«rimi: Euudhu bilehi mineshejtani rraxhim.” Shejtani arrin tĂ« depĂ«rtojĂ« kur shpĂ«rthen zemĂ«rimi te njeriu duke e shtyrĂ« tĂ« thotĂ« fjalĂ« e tĂ« bĂ«jĂ« veprime tĂ« shĂ«mtuara. KĂ«shtu duke e thĂ«nĂ« kĂ«tĂ« fjalĂ« qĂ« pĂ«rmendĂ«m, shpĂ«ton prej cytjeve e tundimit tĂ« shejtanit, prej fjalĂ«ve jo tĂ« mira e veprimeve agresive.

-TĂ« heshtĂ«sh. Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thĂ«nĂ«: “Kur dikush prej jush zemĂ«rohet, le tĂ« heshtĂ«!” Njeriu kur flet duke qenĂ« i zemĂ«ruar, flet fjalĂ« tĂ« cilat nuk kanĂ« fund tĂ« mirĂ«, e pĂ«r tĂ« cilat pendohet pasi i kalon zemĂ«rimi, si: shan, ofendon, mallkon veten apo tĂ« tjerĂ«t, bĂ«n ndonjĂ« betim pĂ«r vepra qĂ« janĂ« tĂ« ndaluara (thotĂ«: “Pasha Allahun do ta mbys”, “do ta rrah”, “do ia bĂ«j kĂ«tĂ« e atĂ«”), divorcon gruan etj. Njeriu nĂ« gjendje zemĂ«rimi nuk arrin tĂ« perceptojĂ« se çfarĂ« flet. E nĂ«se heshtĂ« derisa t’i shuhet zemĂ«rimi, atĂ«herĂ« ndalet e mendon dhe nxjerrĂ« fjalĂ« tĂ« duhura.

-TĂ« ulesh. Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thĂ«nĂ«: “Kur dikush prej jush zemĂ«rohet, le tĂ« ulet. NĂ«se nuk i kalon, atĂ«herĂ« le tĂ« shtrihet.” NĂ«se qĂ«ndron nĂ« kĂ«mbĂ« duke e pasur afĂ«r atĂ« me tĂ« cilin Ă«shtĂ« zemĂ«ruar, do ta ketĂ« shumĂ« mĂ« lehtĂ« ta sulmojĂ« e dĂ«mtojĂ«, e nĂ«se ulet atĂ«herĂ« kĂ«shtu krijon distancĂ« mes vetes dhe atij dhe nuk ka mundĂ«si (nga kjo pozitĂ«) ta sulmojĂ« e dĂ«mtojĂ«. NĂ«se as pasi tĂ« ulet nuk kalon zemĂ«rimi, atĂ«herĂ« duhet tĂ« shtrihet krejt, duke ia pamundĂ«suar vetes sa mĂ« shumĂ« hakmarrjen me gjymtyrĂ« ndaj tjetrit.

-Të marrësh abdes (për hadithin ka mospajtime mes dijetarëve se a është i saktë).

Nëse burri është zemëruar me gruan e tij atëherë në këtë rast duhet të dalë prej shtëpie, duke bërë që të mos ndodhin veprimet e fjalët e pamatura (ndërmjet tyre).

BurrĂ«ria, krenaria dhe fuqia e vĂ«rtetĂ« Ă«shtĂ« kur njeriu arrin tĂ« pĂ«rmbahet dhe ta kontrollojĂ« veten gjatĂ« zemĂ«rimit. Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem ka thĂ«nĂ«: “I fuqishĂ«m nuk Ă«shtĂ« ai qĂ« i mund tĂ« tjerĂ«t (nĂ« pĂ«rleshje), por i fuqishĂ«m Ă«shtĂ« ai i cili e mban (kontrollon) veten e tij kur zemĂ«rohet.”

 

HoxhĂ« Lulzim Perçuku – Transkriptim.